Digital Services

Easy for you to access your insurance policy via our digital platform

1. What documents are needed to insure in Marine Cargo Insurance?

Ans: i. Completed Proposal

ii. Copy of Invoice List /Packing List / Bill of Lading

iii. Copy of Vessel Registration & Valid License

iv. Copy of CB / OB Registration & Valid License

v. Copy of Vessel Trade(Transportation) “A” License

vi. Copy of CB / OB Trade(Transportation) “A” License

vii. Copy of Load line Certificate (If Coastal)

2. What are the types of cargo in marine cargo insurance?

Ans: i. General Cargo

ii. Dangerous Cargo (Diesel, Petro, Gas ..etc)

3. How does marine cargo insurance give coverage for insured?

Ans: The coverage will give for total Loss Only (ICC-C )1.1.82.

4. How long does it take to produce policy?

Ans: Normally it takes about 45 minutes if the required documents are all set but in condition when survey process is needed, it may take from one day to one week depend on circumstances.

5. How much is the premium rate for marine cargo insurance ?

For General CargoInland Waterway0.14%
Coastal (Summer)0.28%
Coastal (Monsoon)0.56%
For Dangerous CargoInland Waterway0.28%
Coastal (Summer)0.42%
Coastal (Monsoon)0.84%

Premium is calculated based on the insured value and the rating may vary according to the type of cargo,voyage and the season of the trip.

6. How long is the policy period?

Ans: The marine cargo insrance policy covers for only Single Voyage (One Trip). Insurance covers the period between the start of the checkout and the departure point. (Exclude loss or damage incurred while cargo loading/unloading)

7. What is the coverage for Marine Cargo insurance ?

Ans: i. Fire, Natural disasters

ii. Accidents

iii. Collision or Contact of vessel ,craft or conveyance with external object, etc..

8. What is the non-coverage for Inland Transit Insurance ?

Ans: i. Loss or Damage incurred while carrying non-compliance cargo

ii. Loss or Damage incurred due to overload

iii. Ordinary wear and tear of the subject-matter insured

9. What actions and documents are needed to take by customer if accident happen?

Ans: i. Call AYA SOMPO Claim Hotline – 09 429 305 224

ii. Accident photo taken by phone

iii. Incident accident form

iv. Claim request form

v. Police recommendation form

vi. Township recommendation form

vii. Policy & Cash Received

10. How long does it take to receive claim?

Ans: Depending on the process, compensation is resolved as soon as possible.

11. How many times can be claimed for Marine Cargo Insurance ?

Ans: Only one time can be claimed because this is the single voyage type of insurance.

12. What should the insured do if there is any changes before departure date?

Ans: Customer need to inform AYA SOMPO Insurance and fill endorsement request letter.

13. What does the insured need to do for “Refund or Policy Cancel”?

Ans: Customer need to fill Cancellation Request Letter and bring to AYA SOMPO Insurance before the departure date.

14. Is there door to door service in AYA SOMPO Insurance ?

Ans: Yes, AYASOMPO has door to door service .