Digital Services

Easy for you to access your insurance policy via our digital platform

1. What is Comprehensive Motor Insurance? How can it cover to insured?

Ans: Comprehensive Motor Insurance is a financial instrument that provides coverage for the loss caused by unexpected car accidents and third-party liability.

2. What does third party liability mean in comprehensive motor insurance?

Ans: The loss of life or property of another person is included in third party liability.

3. What documents are needed for Comprehensive Motor Insurance?

Ans: Owner Book, Wheel Tax, Driving License and if the motor is used for commercial, Fright License is also needed to buy comprehensive motor insurance.

4. How much does the premium rate in comprehensive motor insurance?

Ans: The premium rate can be from 1% to 2% based on sum insured amount, vehicle usage and cubic capacity.

5. How long is the policy term in comprehensive motor insurance?

Ans: The policy term can be selected as (3 months/6 months/ 9 months/ 1 year). Short term policy (3 months / 6 months / 9 months) will have to pay an additional 10% premium over the 1 year insurance policy.

6. Is there any benefits for those who don’t ask for a claim within the policy period?

Ans: The renewal premium amount can be reduced as a no claim bonus if the insured doesn’t ask for a claim. But no claim bonus cannot be eligible for the short-term policy.

7. What is the coverage for comprehensive motor insurance?

Ans: 1. own damage

2. third party liability

3. act of god

4. strike, riot and civil commotion

5. war risk

6. theft

8. What are the non-coverages for comprehensive motor insurance?

Ans: 1. Vehicle accidents that occur outside Myanmar

2. Loss due to overload

3. Loss due to non-simultaneous tire damage

4. Damage caused by someone’s fraud or because of it

5. The usage of vehicle must be properly described in proposal and losses due to use of any other method except as stated in the proposal

6. If there have any other changes such as change of usage, Vehicle Design / Energy Modification and change of ownership, the insured must inform AYA SOMPO Insurance immediately. If the insured doesn’t inform to AYA SOMPO, losses caused due to above factor are not covered.